Start » Ikonmålning och dess regler

Ikonmålning och dess regler

När det gäller ikonmålning finns det vissa regler att följa. Det handlar om allt till de heliga personernas attribut till färgval. Reglerna har ändrats genom århundradena men genom de olika reglerna är det därmed lätt att åldersbestämma ikonerna. Det finns även vissa irrläror om att en viss typ av färg måste användas för att det ska vara en äkta ikonmålning. Så är det inte även om de de flesta ikonmålarna använder sig av akrylfärg eller äggtempera. Ikoner kan vara gjorda i flera olika material som elfenben eller trä. De äldsta ikonmålningarna är gjorda i mosaik eller med en särskild vaxteknik. Det viktiga är istället vilken känsla som de bringar. Att de utsrålar harmoni och balans samt skänker andlig kraft. Det gör de genom nyanserna på färgerna och den prakt som omgärdar personerna.

Ikonmålning följer bestämmelser hur personerna gestaltas

Ikonmålning – så känner du igen personerna

När det gäller ikonmålning så är anletsdragen väldigt lika. Det är istället på deras attributen som det är lätt att känna igen vilken personen är som har gestaltats. I ikonmålning är händerna lika viktiga som ansiktsuttrycket. För att näma de viktigaste personerna inom ikonmålning så har Jesus alltid ett kors och en bibel, eller en bokrulle, på sin avbildning. Jungfru Maria är alltid avbildad med tre stycken stjärnor som visar att hon är jungfru. Sedan finns det även andra regler inom ikonmålningen. Exempelvis har alla helgon en utsmyckat gloria. De är ofta dekorerade i guld och juveler. Änglarna har vingar och band i sitt hår. De har även en resestav och bär sandaler, i vissa fall även hovstövlar, på sina fötter.

Färvalet till de olika personerna är också viktiga. Inom ikonmålning så betyder rött den himmelska färgen och blått är jordens och mänsklighetens färg. Tvärtemot vad många tror. Ikonmålning är en konstform och det krävs utbildning för att bli godkänd som en ikonmålare. Allt från färg till hur ikonen formar sina händer spelar en stor roll för målningen och dess betydelse.